top of page

Wie zijn wij?

Salon de IJzerstaven is een kleinschalig podium voor culturele voorstellingen. 

Het podium programmeert voornamelijk 20e en 21e -eeuwse modern-klassieke muziek en geïmproviseerde muziek/jazz, met een voorkeur voor het experiment. 

 

De voorstellingen vinden plaats in het atelier van beeldend kunstenaar Egon Schrama, in het pand De IJzerstaven.

 

Er vinden circa 20 uitvoeringen per jaar plaats.  Er is ruimte voor maximaal 50 bezoekers. 

 

Concerten worden aangekondigd via een mailinglist. Belangstellenden voor de mailinglist kunnen zich aanmelden bij salon@egonschrama.nl

 

Salon de IJzerstaven heeft zich bewezen als podium voor kleinschalige uitvoeringen. Musici als Wiek Hijmans, Guus Janssen, Eric Vloeimans, Sean Burgin, Han Bennink, Albert van Veenendaal, Lidy Blijdorp, Marlene Hemmer, Michael Vatcher, Olga Caceanova, Nelson Latif, Hans Houtman, Herbert de Jonge en vele anderen hier gespeeld. 

Ook jonge alumni van het Amsterdamse Conservatorium en andere muziekopleidingen maken gebruik van het podium. De voormalige vleugel van Willem Breuker wordt veelvuldig bespeeld. Tevens vinden incidenteel kleinschalige theatervoorstellingen plaats. 

 

Na de concerten ontmoeten bezoekers, uitvoerenden en vrijwilligers elkaar in informele sfeer, hetgeen vaak tot weer nieuwe ideeën voor voorstellingen en projecten leidt. 

 

Het podium wordt mede mogelijk gemaakt door een hecht team van een vijftiental vrijwilligers, overwegend uit de buurt rond het Bickerseiland. 

Zij verzorgen o.a. publiciteit, geluid, licht.  De concerten worden door vrijwilligers op professioneel niveau op video geregistreerd, gemonteerd en op Vimeo geplaatst. 

De uitvoerend musici kunnen de registraties om niet voor hun publiciteit gebruiken. 

Het video-archief is ook te raadplegen voor geïnteresseerden.  Zie Archief.

 

Podium de IJzerstaven werkt samen met andere kleinschalige podia, zoals de Rode Bioscoop, Zaal 100 en het Torpedo Theater. Daarnaast functioneert de IJzerstaven als podium voor try-outs, repetitieruimte en opnamestudio tegen een non-commercieel tarief. 

 

Salon de IJzerstaven tracht de concerten toegankelijk te houden ook voor buurtbewoners met een kleine beurs.

 

In 2020 is stichting Salon de IJzerstaven opgericht om de culturele activiteiten in het pand de IJzerstaven te ondersteunen en te waarborgen. (KvK-nummer 80405703) Het gaat de stichting daarbij om het continueren van een laagdrempelig, informeel en flexibel podium, met ruimte voor het experiment, kruisbestuiving en kweekvijver. 

Groepsfoto.jpg
salon de ijzerstaven muziek 1.jpg

Blijf op de hoogte! Abonneer je op onze nieuwsbrief

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page